Szabó Palócz Attila
Tiszta fejjel

"tiszta szívvel betörök.", úgy értem, kerékbe törlek. az "új időknek új dalaival" együtt.

azazhogy: degeszre tömlek. degeszre tömöm a fejed a hülyeségeimmel.

tudod má', vannak itt ezek a régi dolgok, amelyektől ma már kár volna megválni, vagyis igazából nem is arról szól most ez a történet, hogy kár vagy nem kár, de talán azt lehetne igazán károsnak nevezni, hogy mindezektől NEM TUDOK megszabadulni, nem tudom úgy levetkőzni magamról ezeket az ártó, magammal hurcolt örökös örökségeket, akárha a meztelen valómat keresném, mert lemeztelenedve, ahogy a zuhany alá toppanék, s"repült felém anyám", akkor is csak ezeket találom - no most hogyan is? - magamon, a bőrömön. érted? Szóval ez akkor is megmarad, ha már nincs hova tovább - hovatovább? - vetkőzteni magamat.

Így hát, mivel nincs jobb dolgom, én most szépen kerékbe törlek.

*

Megkapaszkodni a régi dolgokban.

Most épp egy olyat próbálok keresni magamban, amelyikbe érdemes is lehetne belekapaszkodni. Igen, mert úgy látom, vannak dolgok, amelyek így utólag beléjük kapaszkodva is értelmet ADNAK, s vannak viszont közöttük olyanok is, amelyek ELÉRTELMETLENÍTENEK. amelyek nem veszíthethetik el értelmüket, nemcsak azért, mert nem volna, ki megkeresse, hanem ez egy olyan minőségbeli tulajdonság, amelyikkel, illetve amilyennel tulajdonképpen nem is rendelkeztek.

tulajdonképpen.

tkp.

*

Kezdjük talán azzal, hogy kutyám jóllakottan heverészik. Sikerült neki úgy fölmásznia a fotelre, hogy törött lábát maga alá húzva tudott elhelyezkedni. Most evett utoljára. utoljára a holnapi műtét előtt. Még sose láttam kutyaműtétet. Nem mondhatom, hogy túlzottan kíváncsi volnék rá, de ezen át kell esni és paszta.

És a műtét előtti napon délben szabad neki utoljára enni adni. Azután se kaja, se víz.

Ebből az alkalomból egy jókora csonttal dobta meg az asszony, amit ugyan tényleg neki vásárolt a sarki (no jó, legalább két-három saroknyira van tőlünk. és tulajdonképpen ott sem a sarkon. de hát, ha egyszer ezt már így szokás mondani.) hentesnél, de nem kifejezetten erre, vagy egy ilyen, valami ehhez hasonló alkalomra. s tulajdonképpen azt sem tudhattuk akkor még, hogy majd elüti szerencsétlent az a kibaszott autó.

*

igen, nem is néha, most folyton az jár az fejemben (no jó, annyit azért beismerhetek, hogy tényleg a tegnapi eset kapcsán.), hogy azt kellett volna mondanom, úgy bele mikrofonba, bele az éterbe, hogy "nem akarom én hallgatni ezeket a faszságokat".

De én marha, volt bennem annyi visszafogottság, hogy tekintettel voltam a rádióra.

No, ez is egy jó nagy faszság volt a részemről.

*

- Faszarágiság!.

*

Mindenki nyugodt.

Maradjon is az.

Csak anyám sürgeti a dolgot. Nem akarja a márkát euróra váltani, pedig ha nem sietünk, mégis muszáj lesz. Van még vagy két hete a márkának ebben a forgalomban, aztán a lámpa pirosra vált és megáll az útkereszteződés előtt, majd amikor újra indulna (az a végzetes éjfél után.), balra kanyarodik, megcsúszik a jeges úton, a sofőr a fékbe tapos, de hiába, a jeges úton ettől csak meginog a jármű, izé. akarom mondani. meginog az árfolyam. az autó az árokba csúszik, de ezzel még nincs vége, mert ahogy orra az árok szélébe ütközik, a lendülettől fordul egyet, csim-bumm, csatazaj, egy utolsót mordul, a befektetési alapoknak annyi.

Talán már két hétre sem rúg az ideje. Az utolsó rúgásait kell kihasználnunk, az utolsó rúgásaiban kell megkapaszkodnunk Spidermant mímelve, apróhirdetéseket böngészve - hogy négykerekesítsük magunk. négykerekítse is a világ maga magát.

*

Ha már a pillanat rögzítve van, rögzítése íly egyszerűen megadatott, hogy sem falat fúrni, se éket verni nem kellett, és nem volt szükség semmilyen különleges beavatkozásra sem. csak egy lanyha, avagy lanyhuló mozdulat, s ahogy volt, akasztva van. akárha naptár, akárha családi fotó, akárha bekereteztetett gyerekrajz, akárha bármi múlandó volna. egy év múlva cserélhető. egy újabb, még aktuálisabb családi fényképre, melyen már csak te maradsz a régi, amúgy pedig mindenki kipotyogott mellőled, vagy te tetted lapátra.

mindegy is. a lényeg az, hogy Te maradtál.

olyan régi, ugyanolyan marha, amilyen mindigis voltál. ugyanolyan magányos, ugyanannyira egyedül. mint "vén cigány a siralomházban".

unicumos pulyka

.és a pulykaméreg legbelül. Bár meglehet: a patkányméreg hatásosabb volna!

*

.tulajdonképpen!