Amikor a kreativitás kifejezésre jut

Gyarmati Kata drámája és Vicsek Károly rendezői munkája a legjobb

Kedden, a Magyar Dráma Napján színházi ünnep volt az Újvidéki Színházban. Az immár hagyományossá vált IV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny azon ritka pillanatok egyike, amikor együtt lehetnek, dolgozhatnak a színházak. Izgalommal, feszültséggel teli légkör, játék, energia, öröm, alkotás. Felidézte bennünk az ókori görög dionüsziák ünnepi hangulatát, amikor is három tragédia írója versengett a koszorúért és a dicsőségért. Ennek a versenynek mindannyian győztesei - hangsúlyozta László Sándor igazgató, mert olyan célért dolgoztak, mely minden szempontból becsülendő, a művészetért, a vajdasági drámaírásért és a színjátszásért.

A legjobb szövegért Gyarmati Katát, a legjobb rendezésért pedig Vicsek Károlyt jutalmazta a Vajda Tibor rendező (elnök), Beszédes István író, Fischer Károly színművész összetételű zsűri. A drámaszerzők közül második lett Brestyánszi B. Rozália, harmadik pedig Jódal Rózsa. A rendezők közül Hernyák Györgyé a második, L'uboslav Majeráé pedig a harmadik hely. A három előadásban nyújtott színészi alakítások közül a legjobb női főszereplő Szorcsik Kriszta, a legjobb férfi főszereplő Nagypál Gábor, a legjobb női mellékszereplő Jónás Gabriella, a legjobb férfi mellékszereplő Mezei Zoltán. A produkciókat értékelve Vajda Tibor viccesen megjegyezte, hogy látva a jobbnál jobb előadásokat, arra derült fény, hogy felelősségre kell vonni az igazgatókat, ha egy-egy előadás elkészítésére egynél több napot kapnak a rendezők és a színészek.

Elsőként Brestyánszki B. Rozália Amikor ismét ráharapnak. című darabját látta a közönség, amit Vicsek Károly rendezett. A szerepeket Kalmár Zsuzsa, Huszta Dániel, Giricz Attila, Jankovics Andrea, Banka Lívia, Nagypál Gábor, Mezei Kinga, Kőrösi István, Molnár Róbert, Mess Attila, Ralbovszky Csaba és Pesitz Mónika alakították. Ügyelő, súgó Kotroba Júlia, asszisztens Kónya Róbert. Majd Gyarmati Kata Felhőtác című balladáját (megadott cím: Harapj rá!) mutatták be a kisteremben. Ennek rendezője Hernyák György volt. A szereplők pedig Faragó Edit, Magyar Attila, Ferenc Ágota, Jónás Gabriella, Szilágyi Nándor, Káló Béla, Szorcsik Kriszta, Budanov Márta, Crnkovity Gabriella, Szőke Attila, Varga Tamás, Kocsis Endre, Mezei Zoltán, Kovács Nemes Andor voltak. Ügyelő, súgó: Bíró Alekszandra, asszisztens Hugyik Ella. Jódal Rózsa Vízben, avagy Harapj rá! című darabja zárta a sort. L'uboslav Majera rendezte, és Figura Terézia, Ferenc Jutka, Jaskov Melinda, Elor Emina, Vicei Natália, Balázs Áron, Pálfi Ervin, Pongó Gábor, Csernik Árpád, Német Attila, Krizsán Szilvia, Puskás Zoltán, Greguss Zalán, Korica Miklós voltak a színészek. Ügyelő, súgó: Lovas Csilla, asszisztens Bordás Szilárd.

A Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen a Pataki-gyűrű idei évi várományosait Franyó Zsuzsanna, a bizottság elnöke ismertette. A jelöltek, ábécé sorrendben, Balázs Áron a Cyranóban nyújtott alakításáért, Banka Lívia a Macskajátékban, Pálfi Ervin a Komámasszony, hol a stukker?-ban, Szorcsik Kriszta a Pojácában és Vicei Natália a Kés a tyúkban nyújtott alakításáért. A bizottság (Franyó Zsuzsanna, Karna Margit, Mirnics Zsuzsanna, Hajnal Jenő és Verebes Ernő) október 29-én, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napján teszi közzé döntését, hogy az öt jelölt közül ki kapja a Pataki-gyűrűt.

Az ünnepi hangulat - ez is hagyományossá vált - jó alkalom volt arra, hogy az Újvidéki Színház kihirdesse, a nézők szavazatai alapján kik a tavalyi évad legjobb színészei. A közönség a legjobb női főszerep megformálójának Jankovics Andreát tartja, a legjobb férfi főszereplőnek a 2003/2004-es évadban pedig Balázs Áront. Idén a mellékszerepben remekelő színészeket is megnevezték, ezek Krizsán Szilvia és Giricz Attila. Az Újvidéki Színház igazgatója ez alkalommal megköszönte Juhász Valériának fordítómunkáját, valamint köszönetet mondott a műszaki személyzetnek, nekik szintén egy nap alatt, rohammunkában kellett dolgozniuk az egy időben készülő három előadáson.

Idén egy újabb díjat is alapítottak a színházasok. A vándor Köldökpiercing Díjat, ezt az év legnagyobb bakiját vétő színész kapja. Az elsőt Puskás Zoltán "érdemelte ki", amiért annyira beszélgetett a színfalak mögött László Sándorral, hogy elfelejtett bemenni a színpadra, szerencsére a tapasztalt kollégák feltalálták magukat, és nem történt nagyobb baj.

Szántó Márta

(Magyar Szó, 2004. szeptember 24.)