Cédulák, szárnyak

Rajsli Emese
Hercegnők

[Sibelan Forrester: Két levél és egy képeslap]

MODERÁTORI KÉRDÉS. Hogy van-e, volt-e az újvidéki strandon királykisasszony? Még ha inkognitóban is. Vagy nem úszott-e arra egy valós vagy kamu nagyhercegnő?
SAŠA HERCEGNŐJE. Ő a legkisebb hercegnő. Aki még nem érti, csak sejti a világot. Kézzel írott versesköteteket kapott. És katolikus húsvétkor hajnali locsolkodást. Minden utazásról képeslapot. Először tengerparti egyenfotókkal, jóval később a világ operaházairól készült sorozatokkal. Aláírt programfüzeteket. Karácsonykor mindig csakis angyalkás képeslapot. Minden koncertre meghívót. És végül gyászjelentést. Ő az a hercegnő, aki megmaradt hercegnőnek.
SEKSZPÍR HERCEGNŐJE. Képes volt egy aszkéta nyugalmával ülni a pecázó Sekszpír mellett (aki még a nevét is kedvenc pecabotjáról kapta), és ezzel kivívta mindenki elismerését. No nem hajnalban kerekezett ki a Sodros fölött üldögélő lovagjához, az utolsó száz méteren már homokban tolva az imbolygó biciklit, hanem csak reggeliidőben, a péknél frissen vett két đevrekkel, de már ettől is mártírhíre kelt, miközben ez számára nem jelentett külösösebb áldozatot: vitte magával az éppen sorra kerülő Jókait (erre határozottan emlékszik, hogy a Sekszpír-korszak összeolvadt a Jókai-korszakkal), és olvasás közben néha elismerően bólogatott, ha bólogatásra méltó mérete volt a halnak, sajnálkozott, ha a horogról leakadt a kapitális harcsa, kiválóan tudott az időjárásról társalogni, de a legkiválóbban a kezét tudta csókra nyújtani, illetve átengedni, amikor a pecázó Sekszpír éppen úgy ítélte meg, hogy a történések ritmusa megenged egy kis udvarlást.
ZORAN HERCEGNŐJE. Motorozni tanul. Az atyai tiltást kijátszva, szomszédban barátnőzést mímelve oson el a második sarokig. Ott felül Zoran mögé a motorra, a Telepen néhány kört téve fölfütyülnek a többieknek, hogy végül a Kis-Duna melletti töltésen kössenek ki, ahol alig jár autó, és Zoran (ő is szembeszállva az atyai ukázzal) át meri neki engedni a kormányt. A hercegnő gyanakszik, csak azért teszi ezt, mert így hozzásimulhat, kezét a derekára teheti. De elhessegeti szemérmes gondolatait, és átengedi magát a gyorsaságnak, meg a derekáról olykor a combjára tévedő kéznek. Még nem divat (nem is kötelező) a sisak, lobogó hajjal bőgeti a motort, de aztán arra jön az egyik udvaronc (szomszédnak álcázva), és beárulja otthon a motorozó hercegnőt, kitéve őt az atyai szigor minden következményének.
ATTILA HERCEGNŐJE. Punkhercegnő. Exploitedot hallgat és Sex Pistolsot. Ekkor kezd angolul tanulni, hogy értse, mit üvölt Johnny. De mivel punkegyüttes kevés van, más koncertekre is eljár, és megszereti az Azrát, amelyben egy másik Džoni énekel, és a Futaki úti parkban lévő korcsolyapályán a zuhogó esőben együtt ordítja vele (és Attilával) a Fa-fa-la si mi ti fa-la ti szolmizálásnak tűnő szövegét, anélkül, hogy bármit értene (érthetne) belőle.
GÁBOR HERCEGNŐJE. A hoppon maradt hercegnő. Ugyanis csak szeretett volna az övé lenni, de a gáborok inkább a szőke, jólnevelt, aranyos egyenhercegnőket szerették.