Értekező próza
I. díj

"Mámorban?!"

Előszó
 
Tájékoztatunk és védünk. A döntést a te kezedbe adjuk!
"Önmagamat tönkre, csak magam tehetem."
 
(Racine)
"Az ember nem ismeri elég jól saját vágyait, és ez önpusztításhoz vezet."
(Jim Morrison)

A boldogságszerzésnek e módja nem a XX. század újabb szele, örökségként hagyták ránk őseink. Az ősi kultúrákban közérzetjavításra és vallási célokra használták. A sámánok, törzsi varázslók ajzószerek segítségével léptek kapcsolatba szellemekkel, holtakkal, a másvilággal, felső erőkkel. A maja és azték kultúrában a papok emberáldozatot mutattak be. Az áldozat önként és boldogan vonult fel a piramis csúcsára, ahol a papok kivágták a szívét. Azt csak néhány beavatott tudta, hogy az áldozati személynek a szertartás előtt napokig kábítószert adagoltak. Alighanem az ilyen szertartások során fedezte fel a kábítószerben rejlő fájdalomcsillapító hatást az emberiség. Az ópiumot már az ókortól fájdalomcsillapítóként alkalmazták.

Ma a legtöbb szert (vagy annak szintetikus változatát) nagyipari méretekben is előállítják. A kábítószerkereskedelem az alvilág egyik legjövedelmezőbb üzlete. Drogos bűncselekményt nemcsak a piaci pozícióért, a napi adag megszerzéséért követnek el, hanem gyakran épp a szer hatása miatt - hallucináció, önkontrollvesztés következtében.

Allandó adatközlőink (Ati 17, Éva 19, Gabi 2O, Zoli 16) a következő hallucinációs élményekről számolnak be:

Éva (19): Ültünk a tábortűz körül, őrületes félelem fogott el.. Egy hatalmas máglyát láttam. Kisgyerekek égtek rajta.

Ati (17): Jézust láttam megszületni, minden tiszta vér volt.

Gabi (2O): Miután elszopogattuk az LSD-t, nevetőgörcsöt kaptunk. Úgy láttam, mintha egy kifeszített sátor ponyvájából egy férfi lépett volna ki. Mikor megfordultam, már derékig kint volt. Kenyérvágó késsel fordultam hozzá és megkérdeztem tőle, hogy mit akar...

A baleseti statisztika szereplői sokszor kábítószert fogyasztó fiatalok. Ők leginkább a diszkóbalesetként emlegetett szerencsétlenségek áldozatai. A szer hatására képtelenek jól felmérni a távolságot, sebességet, az esetleges vészhelyzetet.

A drog elleni harcban a módszerekről, a célhoz vezető útról megoszlanak a vélemények. Vannak országok (Magyarország, Svájc), amelyek a kemény drogtörvényt, a szigorú tiltást tartják az egyetlen járható útnak. Ezzel szemben Hollandia úgy véli, a könnyű drogok legalizálásával a kábítószer elveszíti tiltott gyümölcs ízét.

S hogy Vajdaság melyik tábor pártját fogja? Vajdaságban a törvény csak a terjesztőket sújtja, attól függetlenül, hogy pénzért vagy ingyen kínálják portékájukat. Ügyükben a bíróság dönt, ahol előéletüktől, társadalmi körülményeiktől, az adott feltételektől (hogy az illető visszaeső vagy kiskorú-e) függően hoznak döntést. Az ítélet lehet pénzbírság illetve börtönbüntetés.

S hogyan gondolkodunk erről mi, itt élő fiatalok? Leteszteltük iskolánk, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola tanulóit. A megkérdezett 168 diákból 18,45% a törvények megszigorítására, 1,19% pedig a könnyű drogok legalizálására voksolt (utóbbiak esetünkben rendszeres fogyasztók). A fennmaradó 80,36% más módszereket tart megoldásnak:

35,71% - nagyobb egymásra figyelést

34,52 % - az egyéni felelőségtudat fejlesztését

26,78 % - elérhető segítségnyújtást

16,07 % - társadalmi változásokat

1,19 % - jobb életkörülmények kialakítását

A tájékozatlanság és a fásult érdektelenség valóban nagy veszélyt hordoz.

Vajon mi mennyire vagyunk tisztában a drogok okozta bódulat káros következményeivel és a függőség kialakulásának lehetőségével? Azokat kérdeztük, akik próbáltak valamilyen ajzószert:

72,5 % - úgy véli, tisztában van a következményekkel

12,5 % - állítja, hogy nem érdekelik a káros hatások, csak a könnyű örömszerzés

10 % - azoknak a száma, akik csak részben vannak tisztában a következményekkel

2,5 % - nem

2 % - bizonytalan, azt hiszi tudatában van annak, hogy a kábítószerek milyen veszélyeket rejtenek magukban

De tényleg, tudják-e, mi történhet velük?

A fiatal korosztály jelentős része úgy véli: azzal, hogy kipróbál egy-két szert, még nem válik függővé. Dr. Czeizel Endre, a világszerte elismert szaktekintély azt az állítást támasztja alá, miszerint a drogfogyasztás a könnyű drogok próbálgatásával kezdődik: a tapasztalatok szerint a kábítószer rabjai közül sokan az alkohollal kezdték és szinte mindegyik cigarettázott.

A függőség kialakulásában több tényező is közrejátszik: személyiségzavarok, káros családi környezet, lelki problémák illetve a szenvedélybetegséghez vezető hajlam, amely 30-40 százalékban öröklött.

Az okos szeretet és a családi harmónia biztosítása a legtöbb, amit a szülő a drogmegelőzésben tehet.

Tévhit, hogy az úgynevezett majomszeretettel megóvható a gyermek. Az a fiatal szokhat rá legkönnyebben valamelyik ópiumszármazékra (morfin, kodein, heroin), akit "nem engednek felnőni". A szer hatására ellazulhat, lebeghet, megszabadulva a korlátozottság kellemetlen érzésétől.

Az amphetamin-származékokat (speed, extasy) az olyan fiatalok részesítik előnyben, akiket elhanyagolnak a szüleik. Ez a kényszerű korai érés elviselhetetlen terhet jelent. Felnőttként kell viselkednie, önállónak kell látszania. Az amphetamin-származék keménnyé teszi, egyfajta mindenhatóság-érzést nyújt számára.

A marihuana és az LSD a tévén felnőtt fiatal tipikus "anyaga". Ezek a hallucinogén szerek azt az érzést keltik benne, hogy a fantáziálása valóság, s ide menekülhet az unalmas hétköznapokból. (A kábítószerek fajtáinak részletes leírása a Függelékben található.)

Kiváltó okok:

77, 5 % - kíváncsiságból tette

30 % - a társaság kedvéért

12, 5 % - családi problémák miatt

12, 5 %-ot kudarcok értek

10 %-nak csak ettől lesz jó kedve

2,5 % - mellőzöttnek érezte magát

Ati (17): A drogot 16 évesen próbáltam ki először, a haverokkal. Én csak a társaság kedvéért próbáltam ki, azóta is csak bulin csinálom.

"Az emberek azt hiszik, hogy a nyomor, az elkeseredettség, meg hasonló hülyeségek miatt kell. Ez persze igaz is, de megfeledkeznek az élvezetről. Különben mi másért csinálnánk. Végül is, nem vagyunk marhák, legalábbis nem akkora marhák." (Idézet a Trainspotting című filmből)

Mi volt a visszatartó erő? A 168 megkérdezettből 128-at érintett a kérdés:

64,84 %-nak felesleges, hisz jó a kedve nélküle is

39,06 %-nak meg sem fordult a fejében

38,28 % - úgy gondolja, a problémáira van más megoldás

12,5 %- -nak komoly céljai vannak, amelyeket nem kockáztat

10,15 % - úgy érzi, neki a jókedvhez elég az alkohol

7,5 % - nem jutott hozzá

6,25 % - fél, hogy rászokik

5,46 % - tartott a következményektől

4,68 %-ot elítélnének érte a barátai

1,56 % - fél, hogy a szülei megtudják

1,56 %-nak nem volt rá pénze

A "nem jutott hozzá, nem volt rá pénze", sajnos, csekély százalék. Mert a legkeresettebb könnyű drogok nálunk is elérhetőek - és megfizethetőek. Ami persze nem véletlen, mert ez általában a drágább, keményebb drogok használatához vezet. Íme, az aktuális árfolyamlista:

- 1 gramm marihuána - 3 DM (2-3 személy részére)

- 1 gramm hasis - 15 DM (10 személyre)

- 1 tabletta speed - 30 DM (4 személyre)

- 1 tabletta extasy - 25 DM (2-4 személyre) - 1 LSD bélyeg - 40 DM (3 személyre)

- 1 gramm heroin (féltiszta) - 50 DM (4 belövés)

- 1 gramm heroin (tiszta) - 90 DM (4 belövés)

- 1 gramm kokain - 110 DM (4 alkalomra)

Gabi (20): Ha a haverokkal összedobjuk a pénzt, első osztályú anyagot tudunk szerezni. Marha jó, hogy így olcsóbban hozzájuthatok, 4 DM értékű LSD bélyeg egész éjszakára elég négy személy részére.

Ati (17): A barátommal veszünk egy szál marihuánás cigarettát 20 dinárért, ez kettőnknek egész estére elég. Az anyagért még annyit sem fizetünk, mint egy diszkóbelépőjegyért.

A tesztben résztvevők 85 %-a haveroktól kapta az anyagot, 15 % drogdealertől jutott hozzá, 6,15 % boltban, gyógyszertárban vette (tabletták és alkoholok kombinációja esetén).

A teszt tagjainak:

40 %-a már nem használ ajzószereket

27,5 % - kb. havonta egyszer

20 % - félévente

7,5 % - hétvégenként (leginkább szórakozóhelyeken)

2,5 % - kb. hetente egyszer

2,5 % - minden nap él e káros szenvedéllyel

Ati (17): Először csak hétvégeken szívtunk a barátommal, utána néha hétköznap is, később már minden nap. Iskola előtt, iskola közben és iskola után. Végül természetessé vált az egész. Ez másfél évig így ment, néhány hetes szünetekkel.

Álmok, ébredések...

Zoli (16): Úgy éreztem, fehér vattaszerű felhőkön lépkedek. Az egyik haveromat hat szőke nővel láttam ágyba bújni.

Gabi (20): Mindent elfelejtettem, elhanyagoltam, magamat is. Sokkal ingerlékenyebb lettem. Voltak olyan időszakaim is, amikor mély depresszióba estem. Ez a másfél év teljesen kiesett az életemből. Ma már nem csinálom.

Éva (19): Nekem soha nem volt igazán jó. Ha keveset szívtam, rossz hangulatom volt, csak ültem, magamba fordultam. Fogalmam sincs, miért csináltam. Talán a haverok miatt, mert a társaságban mindenki csinálta. Az egy egész más világ, amibe akkor kerülsz. Nem érzed a problémáidat, csak apró érzésekre figyelsz, hogy éhes vagy zúg a fejed, van kezed... Elveszíted az időérzéked. Van, hogy pörögsz s mindenen nevetsz ok nélkül. Nem vettem észre, hogy eltávolodom másoktól, pedig azt mondják, így történt.

A drogokat használók különböző élményekről számolnak be:

45 % - még soha nem érezte ilyen jól magát (leginkább az egyszeri fogyasztók)

40 % - eldöntötte: neki nem kell többé, nincs rá szüksége

22,5 %-nak borzalmas hallucinációi voltak

12,5 %-nak hanyatlott a tanulmányi eredménye

12,5 %-nak gyengültek a reflexei

5 % - magába fordult

Az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a használó meg van győződve arról: akkor szabadul meg a drogtól, amikor akar. Valójában kevesen tudnak lemondani az ajzószerek okozta örömökről, mert az anyagcserébe kerülve komoly fizikai illetve pszichikai függőséget okoznak. (Részletes leírás a Függelékben.)

75 % - úgy érzi, le tudna mondani róla

7,5 % - azt nyilatkozta, minek mondana le róla, neki jó így

5 % - nem tudna lemondani

5 % - egyedül, segítség nélkül nem

2,5 % - már megtette

Szakszemek

Beszélgettünk egy kanizsai gyermekgyógyásszal: "Tudunk róla, hogy a fiatalok használnak különböző ajzószereket, de konkrét esettel még nem találkoztunk. Ezek a fiatalok titkolják problémáikat, zárkózottak. Ha betévednek hozzánk különböző egészségügyi problémákkal, nem szemmel láthatóak a tünetek. A gyengébb szereket használók vérében - berendezés hiányában - nem tudjuk kimutatni a kábítószert. A drogfogyasztók segítségért Dr. Sági Zoltánnál jelentkezhetnek a szabadkai kórházban. Felsőbb intézmény Belgrádban található, ami ingyenes."

Mit mond iskolánk pedagógusa?

"A 15-17 év körüli fiatalok veszélyeztetett helyzetben vannak, mert magasfokú kíváncsiság, befolyásolhatóság jellemzi őket. Tény, hogy a diákok már próbálkoztak egyes szerekkel, ám arról nem tudok, hogy a kábítószerfogyasztás iskolánkban fenyegető méreteket öltene. A teszt eredménye kissé magas számú kisérletezőről tanúskodik. Ez az eredmény az egyik szempont alapján magas: abban az esetben, ha figyelembe vesszük, hogy egy aránylag nyugodt és "csendes"vidéknek, a világ zajos eseményeitől távol eső falvaknak, városoknak a fiataljairól van szó. Más szemszögből tekintve, sajnos, reálisan tükrözi a mai kor egyik jelentős problémáját. Rajtunk áll, hogy a probléma elhatalmasodik-e."

Tesztünk bizonyítékul szolgál, hogy a drog a mi hétköznapjainkban is jelen van.

Tájékoztatunk és védünk.

A döntést a te kezedbe adjuk!

"Válaszd az életet, válaszd a munkát, válaszd a karriert, válaszd a rohadt nagy tévét, válaszd a mosógépeket, kocsikat, CD-lejátszókat és elektromos konzervnyitókat. Válaszd az egészséget, az alacsony kolleszterinszintet, a fogászati ellátást. Válaszd a fix kamatozású jelzálogkölcsönt, válassz első otthont, válaszd meg a barátaidat, válassz szabadidőruhát és hozzá illő sporttáskát... Válaszd a jövőt. Válaszd az életet!" (Idézet a Trainspotting című filmből)

Pap Anita - Gutási Kati
Csóka (Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola)

 

FÜGGELÉK

A teszt eredményének százalékos kimutatása:
A tesztben résztvevő tanulók száma: 168
fiúk: 72
lányok: 96
Korosztályok szerinti részvétel:
elsős: 46 (I/5, I/2)
másodikos: 55 (II/3, II/4, II/5)
harmadikos: 40 (III/2, III/3)
negyedikes: 27 (IV/1, IV/2)
A "próbáltál-e már valamilyen kábítószert?" kérdésre a válasz:
128 nem (76,20%)
16 igen, egyszer ( 9,52%)
40 igen (23,80%)
24 igen, többször (14,28%)
A leggyakrabban használt fajták:
marihuána (45%)
gyógyszer + alkohol (45%)
oldószer ( 40%)
nyugtató tabletta (15%)
LSD (2,5%)
speed (2,5%)
hasis (2,5%)
Okok:
kíváncsi voltam (77,5%)
a társaság kedvéért (30%)
családi problémáim voltak (12,5%)
mellőzöttnek éreztem magam (1,25%)
csak ettől lesz jókedvem (10%)
kudarcok értek (12,5%)
Beszerzési lehetőségek:
haveroktól kaptam (85%)
drogdealertől vettem (15%)
boltban/gyógyszertárban vettem (15%)
Személyes tapasztalatok:
még soha nem éreztem magam ilyen jól (18,45%)
hallucináltam, borzasztó volt (22,5%)
magamba fordultam (5%)
miután elmúlt a hatása, rosszul éreztem magam (10%)
hanyatlott a tanulmányi eredményem (12,5%)
gyengültek a reflexeim (12,5%)
eldöntöttem, nekem nem kell (40%)
A használat gyakorisága:
kb. havonta egyszer (27,5%)
kb. hetente egyszer (2,5%)
minden nap (2,5%)
hétvégenként (7,5%)
félévenként (20%)
már nem használ (40%)
Le tudnál-e mondani róla?
igen (75%)
nem (5%)
minek, nekem jó így (7,5%)
egyedül nem (5%)
már megtettem (2,5%)
Tisztában vagy a következményekkel?
igen (72,5%)
nem (2,5%)
azt hiszem (2,5%)
részben (10%)
nem érdekelnek a következmények (12,5%)
Nem próbáltam, mert:
nem jutottam hozzá (7,5%)
féltem, hogy a szüleim megtudják (1,56%)
féltem, hogy rászokom (6,25%)
nincs szükségem rá, jó a kedvem nélküle is (64,84%)
a problémáimra van más megoldás (38,28%)
nekem elég az alkohol (10,15%)
félek a következményektől (5,46%)
meg sem fordult a fejemben (39,06%)
nincs rá pénzem (1,56%)
elítélnének érte a barátaim (4,68%)
komoly céljaim vannak (12,5%)
Megpróbálnád?
igen (4,68%)
nem (95,31%)
csak, ha nem tudja meg senki (3,12%)
A résztvevők szerint a leginkább veszélyeztetettek:
a lelkileg gyengék (14,88%)
akinek nem teljes a családi élete (13,09%)
aki rossz társaságba keveredik (39,88%)
gyakorlatilag bárki (44,04%)
én biztosan nem (26,19%)
A probléma megoldása:
törvények megszigorítása (18,45%)
egyéni felelőségtudat fejlesztése (34,52%)
nagyobb egymásra figyelés (35,71%)
társadalmi változások (16,07%)
szélesebb körű felvilágosítás (18,45%)
elérhetőbb segítségnyújtás (26,78%)
könnyű drogok legalizálása (1,19%)
jobb életkörülmények kialakítása (1,19%)
Vettél-e már magadhoz valamilyen drogot?
Nemek szerinti megoszlás:
Lányok:
nem - 76,04%
igen - 23,95%
igen, egyszer - 11,50%
igen, többször - 12,50%
Fiúk:
nem - 76,38%
igen - 23,61%
igen, egyszer - 6,94%
igen, többször - 16,66%
Korosztályok szerinti megoszlás:
Elsősök:
nem - 86,95%
igen, egyszer - 8,69%
igen - 13,04%
igen, többször - 4,34%
Másodikosok:
nem - 70,90%
igen, egyszer - 5,45%
igen - 29,09%
igen, többször - 23,63%
Harmadikosok:
nem - 72,50%
igen, egyszer - 5,00%
igen - 27,50%
igen, többször - 22,50%
Negyedikesek:
nem - 70,37%
igen, egyszer - 25,92%
igen - 29,62%
igen, többször - 3,70%
Leggyakrabban használt drogfajták nemek megoszlása szerint:
Fiúk:
oldószer - 64,70%,
marihuána - 52,94%,
gyógyszer + alkohol - 29,41%,
nyugtató tabletták - 23,52%,
LSD - 5,88%,
speed - 5,88%.
Lányok:
gyógyszer + alkohol - 56,52%,
marihuána - 39,13%,
oldószer - 21,73%,
nyugtató tabletták - 8,69%,
hasis - 4,34%.
A TESZT ELEMZÉSE:
Felmérésünkben a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Szakközépiskola 168 tanulója vett részt, három- és négyéves középiskolát végzők, magyar és szerb nyelven tanulók, elsőtől a negyedik osztályig.
A kérdéseknél több válaszadási lehetőséget adtunk.
A teszt meglepő eredményeket mutatott. A 168 diákból 40 ismerte be, hogy próbált már valamilyen drogot, ebből 16 személy, azaz 40% egyszer, 24 tanuló (60%) többször használt kábítószert. Ez azt jelenti, hogy az egyszeri fogyasztók több, mint fele másodszor is ajzószerek után nyúlt.
Az eredmény megdöbbentő, mert azt tudatja velünk, hogy kábé minden negyedik megkérdezett próbált már valamilyen szert.
A lányok veszélyeztetettebbek, hogy kipróbáljanak valamilyen drogot, a fiúknál viszont nagyobb az esély, hogy rendszeres fogyasztókká válnak.
A korosztályok szerinti felmérés kimutatta, hogy a másodikosok, azaz a 16 évesek a legfogékonyabbak az örömszerzésnek e módja iránt.

 

DROGKALAUZ

ÓPIUM ÉS ÓPIÁTOK

Az ópiumot az ún. ópiummákból nyerik.

Az ópium több alkaloidot tartalmaz, közülük legmagasabb a morfium (morfin) részaránya (10-15%).

A legfontosabb fájdalomcsillapítóink alapanyaga.

Az ópium alkalmazásának módja:

- más anyagokkal keverve (teában vagy édességekben fogyasztják),

- szívják (az ópium főzés vagy erjesztés útján válik szívásra alkalmassá, morfintartalma 12%),

- intravénás alkalmazása (a nyers ópium vízzel való hígítása után).

Hatása: közönyös, kellemes, csak enyhén eufóriás állapot alakul ki.

Intenzív szívásnál félálomszerű állapot, nem annyira hallucináció, mint kellemes álmok, fantáziaképek - közöttük erotikus tartalmúak is - jellemzik.

A) Morfin

Por alakú, fehér színű, szagtalan (a tisztán előállított morfin).

Hatása: részben izgató, részben kábító. Kis adagok fáradságot, aluszékonyságot, esetleg eufóriát okoznak. Előfordul, hogy az első bevétel szorongást, rossz közérzetet, hányigert okoz.

Nagy adagok: alvást, toxikus adagok eszméletlenséget eredményeznek.

B) Heroin

Fehér színű, kristályos por, keserű ízű. Tízszer erősebb, mint a morfin.

Alkalmazása: szívás ill. intravénás alkalmazás.

Hatása: erősen euforizáló, megszünteti a rosszkedvet és a rossz közérzetet. Az adag növelése során előfordul: aluszékonyság, tudatzavarok, a libidó és a potencia csökkenése, jelentkezhet a személyiség torzulása, bűncselekmények elkövetése, szociális hanyatlás.

Elvonási tünetek: kéz- és ujjremegés, verejtékezés, szapora szívműködés, hányinger, hasmenés, görcsrohamok, izomremegés, izomgörcsök, álmatlanság és delíriumok, súlyos nyugtalanság és depresszió, öngyilkossági veszély.

C) ópiumszármazékok (Kodein, Hydrocodin)

E készítmények mintegy hatszor gyengébben ható fájdalomcsillapítók, mint a morfium.

Alkalmazása: szájon át gyenge, ill. gyors hatású altatóval, intravénásan

Hatása: euforizáló

Pszichikai és fizikai függőséget okoz, súlyos elvonási tünetek jelentkeznek.

2. KOKAIN

A kokacserje leveleiben található az alapanyaga.

Alkalmazása: a cserje levelének rágása, a levél szárított porának beszippantása.

Hatása: eufória, a szellemi és fizikai teljesítőképesség növelése, érzékcsalódások.

Rendszeres visszaélésekor: paranoid magatartásmód, apátia, depresszió, agresszivitás alakul ki, gyakori az élet és a testi épség elleni cselekmény. Nőknél fokozza a libidót, férfiaknál is nő a szexuális ingerlékenység, a potencia azomban csökken, impotencia is kialakulhat.

Pszichikai, fizikai függőséget okoz.

3. AMFETAMIN HATASÚ ANYAGOK

Ide tartoznak az amfetamin (Aktredron vagy Benzedrin), a kémiailag hasonló készítmények, továbbá azok, amelyek hatásukat tekintve hasonlítanak az amfetaminhoz.

Aktedron vagy Denzedrin

Alkalmazása: tabletta formájában, intravénásan

Az amfetaminabúzusnak három fő formája van:

- amfetaminszármazékok (Speed) fogyasztása a koncentrálóképesség fokozására, a fáradtság és álmosság leküzdésére,

- amfetaminabúzus a kedélyállapot befolyásolására,

- intravénás abúzus, minden esetben eufória elérésére.

Hatása: eufória, nagyobb testi erő és szellemi kapacitás érzése, a szexuális teljesítőképesség fokozottnak tűnik. Tartós, igen magas adagolásnál előfordul pánikszerű szorongásos állapot, hallucináció, és delírium is.

Kialakulhat pszichikai és fizikai függőség (hosszútávú használat után).

Elvonási tünetek: aluszékonyság, gyengeség, kórosan fokozott étvágy, esetleges depresszió.

Extasy

Kémiai neve: 3,4 Methylendioxymethylamphetamine - MDMA

Hatóanyaga: amphetamin, mescalin

Alkalmazása: tabletta vagy kapszula formájában, por alakban, intravénásan.

Hatása: relaxált, eufórikus állapotot okoz hallucinációk nélkül, az érzékelés kitágulása, a korlátozottság érzésének megszűnése

Tartós használata: paranoid élményeket okoz, felborítja a szervezet hő- és folyadékháztartását (túlhevülés ill. kiszáradás).

Kizárólag pszichikai függőséget okoz.

4. HASIS (Cannabis)

Az indiai kenderből nyerik, legfontosabb hatóanyaga a tetrahydrocannabiol (THC).

A THC-nek több típusa van, hatásuk hasonló.

Alkalmazása: fogyasztják egyéb anyagokkal keverve, édességekben vagy teában, porának szippantása pipából vagy cigarettából való szívása (dohány közé keverve) - marihuánaszívás

Hatása: kellemes kábulat, eufória, a kívánt élmények álomszerű átélése, megváltozott idő- és térérzékelés, esetenként halálfélelemmel járó, pánikszerű állapotok és az ún. "bad trip" (rossz utazás).

Nagyobb adagok fogyasztásakor élénk hallucinációk lépnek fel, amelyek megváltoztatják a személyiséget.

Pszichikai, fizikai függőség alakul ki.

Hosszantartó visszaélés után gyakran hetekig tart, amíg a pszichózis lezajlik, ez a lassú kiválasztással magyarázható.

5. HALLUCINOGÉNEK

Hallucinogéneknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek nem végleges (reverzibilis) elmezavart, ezen belül hallucinációkat okoznak.

Természetes hallucinogének:

a) Légyölő galóca (Amanita muscaira)

Hatóanyaga: muscimol

b) Psilocybe gombafajták

Hatóanyaga: Psilocyn, Psilocybin

c) Pejotl kaktusz

Hatóanyaga: mescalin

d) DMT (kémiailag: dimetil-triptamin)

Dél-Amerikában termő növényekből készített szippantópor

Hatóanyaga: triptominszármazék

Mesterséges hallucinogének

LSD (Lizergsav-dimetil-amid)

Anyarozsból nyert lizergsavból szintetizált, tehát félszintetikus anyag.

Alkalmazása: tabletta, ill. folyadék formájában.

Szőlőcukorral, tejcukorral, kininnel, vagy barbiturátokkal keverik, "hígítják".

Hatása: pupillatágulat, magasabb hőmérséklet, magasabb vércukorszint, szapora pulzus. Megváltozik az agyi elektromos tevékenység. Úgy szemléltetik, mint egy "utazást", mert olyan, mintha egy másik helyre kerülne a használó. Meggyőződésük, hogy mindent "világosabban" látnak, egyesülnek a kozmosszal, jellemző a "tudathasadás". Jelentkezhetnek olyan elmezavarok, melyek maradandóak is lehetnek. Nagy adagban kromoszómakárosító hatású. Az LSD visszaélésekor pszichikai és fizikai függőség nem alakul ki, csak tolerancianövekedés.

6. BARBITURÁTOK

Rövid hatású barbiturát: Novopan

Tartós hatású barbiturát: Sevenal, Dorlotyn

Alkalmazása: tabletta formájában

Hatása: eufória, gátolja a központi idegrendszer különböző funkcióit, nyugtató, altató, narkotizáló, fokozott fájdalommal szembeni érzékenység, oldott pszichés gátlások

Fizikai függőséget okoz, előfordulhat tolerancianövekedés.

Elvonási tünetek: nyugtalanság, szorongás, remegés, gyengeségérzés, hasi görcsök, esetleg epilepsziás rohamok is

7. SZERVES OLDÓSZEREK

Ide tartoznak a különböző festékhígítók, folttisztítók, gumi-, műanyag- és parkettaragasztók, körömlakklemosók, spray-k.

Az oldószerek olyan anyagok, amelyeket belélegezve eufórikus, relaxált állapotba juthatunk.

Alkalmazása: belélegzés, szippantás

Hatása: az alkoholéhoz hasonlít, szédülés, bizonytalanság, látomások, hallucináció, eufória, enyhe mámortól a súlyos elmezavarig változatos képet mutat.

Pszichikai függőség alakul ki.