Jász Attila: Sajátszicília

[ 30. ]

Vannak ősi bölcsességek, melyek a kutatót, a kérdezőt visszautalják saját magához, mondván, a keresett hely a saját szívedben van. Így a Grált is szívesen tartják a mai értelmezők tudatállapotnak, annak ellenére, hogy időről időre megpróbálják fellelni a Hegyet. Ha beleolvasok a Grál történetébe, egy Eco-regény szövevényessége és izgalma bontakozik ki máris előttem, legalábbis ugyanúgy nem tudom eldönteni, mennyire kell komolyan vennem. Mozaikdarabokat rakosgatok össze egy aktuális vezérfonal alapján. Egyre inkább leköt a cselekmény, mely időnként a legkomorabb valósággal keveredik. Klingsor, a legendás Grál varázsló-feketemágus várkastélya a mítosz szerint a Venus hegyen állt, ahol egykor egy Aphrodité-Venus kultusznak szentelt templom volt (Eryx hegyén). A Grál (legendája) a X. században láthatóból láthatatlan történetté válik, mint szakrális tárgy egyszerűen eltűnik. A Grál története mint mese akkor kezd nyomasztó detektívregénnyé átalakulni, amikor e századhoz érve kiderül, hogy jó néhány "kalandor" számára nagyon is fontos probléma a holléte. Aliester Crowlyt például, aki Szicíliában kereste a Grált, kiutasítják a szigetről, mivel Erice (Eryx) templomromjainál rituális szexuálmágiával kísérletezett. (Crowlyt minden idők egyik legsötétebb feketemágusaként emlegetik, aki 1920-ban Szicíliában médiumaival és rajongóival megalapította a Thelema-apátságot.)

Miközben a Grál története körül olvasgatok, egy újabb mozaikdarabkát találok a térképemhez, mely szerint Hitler is a Grált kereste Szicíliában, s magát Klingsor reinkarnációjának tekintette. Ezek után azon már nem lepődöm meg, hogy a Terra di Labur (Szicília, Kalábria) urának heraldikus emblémája a szvasztika, s hogy Crowly legtehetségesebb tanítványa Fullner tábornok néven Hitler bizalmasaként ismert. Aki azonban megrögzött racionalistaként nem érzi magát megérintve e játéktól, nem jön izgalomba ezektől a lehetséges összefüggésektől, nyilván nem érti, vagy felháborítónak tartja, hogy felvilágosultnak tartott századunkban ilyen szélhámosok, illetve őrültek szabadon járkálhattak. Crowlyt azonban nemhogy nem csukták bolondokházába, hanem művészként is elismerték, expresszionista festőként és íróként. Crowly az ezoterika olyan kevés számú megszállottjaihoz tartozott, akik Tibettől Egyiptomon át Mexikóig végigjárták a világiak elől elzárt kolostorokat, az állítólagos titkos és tiltott tudást őrző helyeket. Egy ilyen beszámoló szerint Crowly a Szaharában idézett arkdémont, amiről fogalmam sem volt, hogy mi, de végül rábukkantam egy leírásra, mely szerint a rózsakeresztes hagyományban Rosencreuz is ugyanazon a helyen szerezte legfőbb beavatását, s e démon idézéséről Agrippától Lovecraftig sokan írtak. A szertartáshoz hipnotikus zene is tartozik, a yajouka, amelyet Brian Jones, a Rolling Stones legendás gitárosa vett szalagra (ugyanott), s nem sokkal e gyűjtőútja után halva találták a fürdőmedencéjében. Ez annál látványosabb tény, mivel újabb mozaikdarabot sikerült a helyére illesztenem: Mick Jagger, az együttes énekese, a Golden Dawn, az Arany Hajnal Rend magas fokú beavatottja. (E rend keretein belül 1900-ban avatták Adeptus Minorrá A. Crowlyt is, melynek később nagymestere lett. De. Említhetjük a rend élén a Nobel-dijas ír költőt, William Butler Yeatset is.) Jagger beavatását állítólag Crowly boleskini udvarházának birtokosától, a mester követőjétől, Jimmy Page-től, alias Zosotól, a Led Zeppelin együttes egykori gitárosától kapta. Eszembe jutnak kamaszkorom e kedvenc zenekarainak slágerszámai, s beleborzongok, milyen szándékok húzódhattak e szövegek mögött. Szimpátia az Ördöggel, például. Felidézem a szövegét, s nem lepődöm meg, hogy a nemrégiben olvasott Crowly-doktrinákra rímel.

Néhány nap elteltével - anélkül, hogy keresném, véletlenül - egy tatabányai CD-boltban Brian Jones yajouka-gyűjtésére bukkanok. Elcsukló hangon kérdezem az eladótól, hogy belehallgathatnék-e, mire azt mondja, az a CD-tok csak dekoráció, nincs hozzá lemez. Néhány hét múlva ismét arra járok, s bemegyek a boltba, azzal a szándékkal, hogy megkérdezem, kinek a tulajdona a dekoráció, kitől származik, de addigra az üres tok sincs meg, az eladó pedig nem emlékszik semmire.