Aaron Blumm
Élet a falun

Spagettit ennék, elmegyek a boltba.

Ha azt gondolják, hogy van időm arra, hogy 82 millió évig éljek, nagyon tévednek. És ha azt gondolják, hogy 82 millió évig kell élniük, hogy az 1, 2, 3, 4, 5-ös számsorral nyerjenek a lottón nyocszázmilliót, akkor is nagyon tévednek. Elég csak nyolcvankét évig élniük, csak az a nyolcvankét év a megfelelő helyen, és ami persze sokkal fontosabb: a megfelelő időben történjék. Pontosabban a helynek itt már nincs is jelentősége.

De persze tévednek, ha azt hiszik, hogy 82 millió év alatt csak egyszer húzzák ki ezt a számsort: megtörténhet, hogy többször is, és megtörténhet, hogy egyszer sem. Annak az esélye pedig, hogy a következő 82 millió év alatt mindig az 1,2,3,4,5-ös számsort húzzák ki, szintén fennáll, csak ennek sokkal kisebb a valószínűségge, mondjuk 1/82 millió*82 millió2, körülbelül. Annak az esélye, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 számsort kihúzzák, az a 82 év alatt amíg élnek, állítólag 1/82000000, ha pedig minden hétvégén lottóznak akkor 1/82000000*52, vagyis 0,6341452*106. De soha ne lottózzonak ugyanazon a hétvégén két egyforma szelvénnyel, mert akkor az összeg feleződik. A hely viszont nem számít.

A valószínűségszámítás azonban a múlté, ne próbálkozzonak vele, csak ha van 82 millió évnyi idejük, ami persze egyáltalán nem biztos, hogy elég. Nekem azonban nem volt, ezért a Bizonyosságra alapoztam.

Falun élek, csak én vagyok itt, és azzal szórakozom, hogy nézegetem, ki lehet még a vonalban.

Az ovónéni a sarkon éppen agyonver egy gyereket. Én pedig a boltba megyek, mert spagettit akarok venni, és megfőzni ebédre. Az utcán az emberek a kalapjukat emelgetik, a nők pedig melltartót hordanak. Minden sarkon újabb sarok, és minden sarkon újabb ovónéni. A különbség nem nagy, ezek szerint jó irányba haladok. Vannak, akik még nem ismernek, ők májashurkát adnak ajándékba.

Zene !!!!!!!! (Titokban dj vagyok.)

A boltban mindenki nyájasan mosolyog, csak én vagyok mogorva. Azért mert építettem egy metrót, még ne gondolják, hogy hálásnak is kellene lennem. De ettől függetlenül mindenki mosolyog. Az Orbit rágós nők is mosolyognak, a palackon a pelinkovácos kislány, a Visnjevacsát hirdető bácsi, a sörösüvegről a kakas, a szarvas és az oroszlán, az állatok királya. Az italoknak néha furcsa neveik vannak, akár a falvaknak. A pelinkovac, kruskovac italok, a Krusevác, Visnjevác pedig falunevek. Orahovác, Topolác, Igyosác: minden falunévből italnevet is lehet csinálni, még Szabadkából is, az ottani nőkből. Csak néhány falu áll ellen. Moravica meg Csantavér. És néhány nő. A nagymamám is fél lábbal a sírban. Még a bálna is mosolyog a konzervdobozon, pedig még ő járt a legrosszabul, mert ő már benne is van a dobozban. A vigyorgó bálna elmeséli önmaga történetét. Egy szép májusi reggelen madárcsicsergésre ébredtem.

Ez egy interaktív bolt, itt bárkivel szóba állhatok. Az elárusítónőknek Wittgensteint idézek, minden mellette szól, és semmi sem ellene. Tudják Önök, hogy a bálna egy rovar és banánnal táplálkozik. Az elárusítónőkben hiányoznak a kételkedés fájljai. És genitáliáik sincsenek. Nekem viszont van tizenhat mega memóriám, azt mondják, ez sokmindenre elég.

Építettem egy metrót, és vettem belőle magamnak egy számítógépet. Belövöm magamnak az intravénát, és felkötöm magam az Internetre. Az intravénát is nagybetűvel írják, Intravéna. Az összes beszélő nevet. Az egér helyett az ujjaimat kattintgatom, miközben számokká változtatom a történetet, betűket írok, amik automatikusan számokká változnak. Én például az ALT+144,110-es számsor vagyok, de a számok is csak további számok, 49 52 52 49 49 48. A teljes nevem pedig a következő: 54 54 49 49 55 49 49 54 49 49 54 49 48 49 49 49 54 56 48 49 51 48 49 49 54 49 48 49 49 49 54, és én vagyok ennek a történetnek a hőse. A probléma csak az, hogy a gép ezeket a számokat is tovább alakítja: 53 52 53 52 52 57 52 57. és így tovább, minden szám egy másikkal azonos. Leírhatom magam tehát számokkal, az eredmény azonban a végtelenhez közelít, az időm pedig véges. Lassan lejár az előfizetésem.

Életemben egyszer megjátszottam az 1, 2, 3, 4, 5-ös számsort, és nyertem nyolcszázmilliót a lottón. Építtettem egy metrót, amelynek minden állomása az én nevemet viseli. Az állomásokon nagy a keveredés, senki sem oda ér, ahova szeretne, csak én tudom, hogy hol vagyok. 82 millió év múlva, majd a régészek is eltévednek, és én leszek a labirintus. Az örökélet titka a szellem frissesége, vagyis ha vért csöpögtetnek az agyba. Lesz-e vonat a Jehova tanúi mennyországában?

Nincs kiút, felteszem a spagettit.