Laboratóriumi szolgálat

A laboratórium 1942-ben a belgyógyászati osztályhoz tartozott. Az orvos által betanított szakképzetlen munkás dolgozott ott. Az elemzéseket azonban az orvosok végezték. A felszerelésből egy monooculáris mikroszkóppal és kézi centrifugával rendelkeztek. A páciensek bejelentkeztek, és naponta 3-4 analízisre került sor. Közülük a következőket végezték: erythrocyta-szedimentáció, erythrocyta- és leukocyta-számlálás, haemoglobin, vizeletelemzés és parazitafelkutató székletvizsgálat.

A laboratóriumi szolgálat létrejötte 1958-hoz, vagyis az új kórházi épületrész felépítéséhez kapcsolódik. Ebben az évben lépett munkaviszonyba Zlatica Pap okleveles vegyészmérnök, aki Zágrábból jött Zentára már sokéves klinikai gyakorlattal. Nagy igyekezettel sikerült felszerelnie a szolgálatot és kibővítenie annak tevékenységét. Mellette 4, középiskolai végzettségű szakképzett munkás dolgozott.

1961-ben a laboratóriumi szolgálatban 6 középfokú szakképesítésű munkás dolgozik, és új elemzéseket is bevezetnek. Ezekben az években még mindig meghatározott számú mintát vesznek át vizsgálatra. Kötelező volt a bejelentkezés, korlátozott számú esetet fogadtak el, és a sorra kerülő elemzéseket meghatározott napokon végezték el.

1965-ben Zlatica Pap mérnök mellett a laboratóriumi szolgálatnál dolgozik még Kifer Erzsébet mérnöknő és Bruckner Aladár mérnök. 1967-ben Fehér Illés mérnök is itt dolgozott. A középkáder létszáma 8 fő volt.

1968-ban, a spectrophotometer beszerzése után megkezdik bizonyos enzimek meghatározását, mint amilyenek az SGOT, az SGPT, az AP, a bilirubin, a vas, a creatinin stb. 1969 után Zlatica Pap mérnök egyedül marad, mert a többi biokémikus időközben elhagyja a szolgálatot.

1978-ban lép be a szolgálatba Laufer Mária mérnök, 1979. IV. 5-én pedig Zlatica Pap nyugállományba vonul. 1979-ben kezdetét veszi a laboratóriumi szolgálat munkájának a korszerűsítése. Új készülékek beszerzésével új elemzéseket vezetnek be, mint a nátrium, a kálcium meghatározása, a vérgáz elemzése, az izoenzimek, a lipoprotein stb. megállapítása. 1979. I. 1-től Zlatica Pap után Laufer Mária mérnök lesz a főnök, és ma is ő tölti be ezt a tisztséget.

1981-től 1983-ig biokémikusként a szolgálatnál dolgozik Gojko Vuletić 1988-tól 1991-ig pedig Novákné Kurunci Éva mérnökök. 1993 decemberétől veszik fel Pataki Ibolya mérnöknőt, ő jelenleg is a szolgálatnál dolgozik. 1994 folyamán a szolgálatnál tölti le gyakornoki idejét Bálint Laura mérnök.

Az eltelt évek során a laboratóriumi szolgálat korszerű laboratóriummá fejlődött, amely teljes mértékben nyomon tudja követni a mai gyógyászat követelményeit, és sikeresen vesz részt a betegségek diagnosztizálásában. A kórházi betegek szükségletein kívül ehhez a szolgálathoz fordulnak a zentai és a környékbeli páciensek különösen azok végett az elemzések végett, amelyek elvégzésére a rendelőintézeti laboratóriumokban nincs lehetőség. Az utóbbi néhány évben nagy szükség volna a felszerelés korszerűsítésére, de a súlyos pénzügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé.

Eddigi főnökök:
Zlatica Pap mérnök 1958. IV. 1-1978. XII. 30.
Laufer Mária mérnök 1979. I. 1-