A kórházi kápolna

A zentai kórház 1945-ig Szent László nevét viselte, oltárral és padokkal ellátott szobakápolnával rendelkezett. 1991 folyamán megkezdődött egy ökumenikus jellegű kápolna építése.

A Dr. Gerő István Egészségügyi Központ engedélyezte egy kápolna felépítését a kórház körletében a munkaszervezetek és a hivők önkéntes adományaiból. Az építkezési tervezetet dr. Berecz Ferenc szobrász, valamint Boros-Gyevi Otília és Boros-Gyevi Vendel okleveles mérnökök készítették el. Az alapozási munkákat a zentai, felsőhegyi és tóthfalusi hivők, míg a többi munkát az adai Obnova vállalat végezték el. A kápolnaépítés főkoordinátora Nagy József esperes atya, a Kis Szent Teréz római katolikus templom plébánosa volt.

1991. október 25-én nagyszámú hivő, Zenta polgármestere és az Egészségügyi Központ vezetőinek jelenlétében Pénzes János megyéspüspök szolgáltatott szentmisét Zlatko Nikolić zentai pravoszláv lelkész közvetlen közreműködésével és segédletével. A leendő kápolna alapjaiba alapítólevelet helyeztek el alkalmi tárgyakkal együtt.

A kápolna építése 1994. október 2-án fejeződött be, ekkor dr. Irinej Bulović és Pénzes János püspökök jelenlétében felszentelték, és átadták használatra a kórházban gyógykezelt, ill. a közelben lakó hívőknek. A kápolna Szent László és Szent Lukács nevét viseli, mérete 19x13,5 méter. Bejárata olyan széles, hogy fekvő betegeket ágyastól is be lehet vinni. Az oltár úgy van felállítva, hogy római katolikus és pravoszláv istentiszteleti célokra egyaránt megfeleljen. Az említett vallásokon kívül a kápolna minden más, humanitárius jellegű hitfelekezetnek is rendelkezésére áll. Rendszeresen tartanak benne istentiszteletet és szentmisét minden beteg részére, aki kórházi gyógykezelése idején vallását gyakorolni kívánja.

 

Irodalom

1. Dr. Burány Béla: A zentai kórház működése 1948 és 1961 között. Községi Egészségügyi Központ, Zenta, 1962.
2. Dr. Burány Béla: A zentai kórház működés 1961 és 1964 között. Községi Egészségügyi Központ, Zenta, 1965.
3. Dr. Burány Béla: Zenta község lakossága vitál-statisztikai alakulásának elemzése 1960 és 1965 között. Községi Egészségügyi Központ, Zenta, 1966.
4. Dr. Burány Béla: A zentai kórház 1961 és 1966 közötti működése alapvető adatainak áttekintő bemutatása. Községi Egészségügyi Központ. Zenta, 1966 májusában.
5. Dr. Burány Béla: A zentai kórház működése 1965 és 1967 között. Dr. Gerő István Gyógyászati Központ, Községi Egészségügyi Központ, Zenta, 1968 júliusában.
6. A zentai Dr. Gerő István Egészségügyi Központ Közös Szakszolgálat AE egészségügyi statisztikai szolgálatának irattára 1966-1998.